FOTO v.l.n.r.: Sigrid De Smedt (taalcoach), Liese Van Hauwermeiren (taalleerkracht) en Matthias Vandenbergh (wiskundeleerkracht).
Persbericht – 25/10/2024
Sinds een paar weken krijgen de leerlingen van het Anne Frank Atheneum in Denderleeuw elke dag een Nederlands woord in hun mailbox. Het eerste woord was ‘competentie’. De bedoeling is dat de leraren dit woord in hun lessen gebruiken. “Elke dag een nieuw woord leren, heeft veel voordelen, zowel op school als daarbuiten,” zegt Sigrid De Smedt, de taalcoach van de school.
“Door op een gestructureerde manier nieuwe woorden aan te bieden, vergroten we de woordenschat van de leerlingen. Een ruimere woordenschat helpt bij het begrijpen van moeilijke teksten en het verbeteren van hun leesvaardigheid,” legt De Smedt uit. “Met meer woorden kunnen leerlingen hun gedachten en ideeën beter en overtuigender uitdrukken, zowel in spraak als op papier.” Om de twee weken krijgen de leerlingen een opdracht waarbij ze creatief aan de slag kunnen gaan met de 10 geleerde woorden.
Niet alleen ontvangen de leerlingen dagelijks een nieuw woord, maar leraren proberen dit woord ook in hun lessen te gebruiken. “Het vergroten van de woordenschat is niet alleen de taak van de leraren Nederlands,” vindt wiskundeleraar Matthias Vandenbergh. “Herhaling werkt, en een grotere woordenschat is belangrijk voor succes in alle vakken. Het helpt leerlingen om opdrachten te begrijpen, vakliteratuur te lezen, teksten te schrijven en wiskundige problemen op te lossen.”
“Leren van nieuwe woorden zorgt ervoor dat leerlingen meer zelfvertrouwen krijgen. Ze voelen zich zekerder in zowel schoolse als sociale situaties waarin taal belangrijk is,” voegt taalleerkracht Liese Van Hauwermeiren toe. “Het leren van nieuwe woorden stimuleert leerlingen om over taal na te denken, betekenissen te onderzoeken en verbanden te zien tussen woorden en ideeën. Dit helpt ook om kritisch te leren denken.” Tegelijkertijd wil de school helpen om de dalende resultaten voor begrijpend lezen in Vlaanderen te verbeteren.
Voor meer informatie over dit initiatief, kunt u terecht op hun website www.annefrank-atheneum.be. Wie de school wil bezoeken, kan contact opnemen via welkom@annefrank-atheneum.be of bellen naar 053 64 59 50.