Participatief overleg

Op deze pagina lees je op welke manier we participatief overleg organiseren binnen onze school. Hieronder geven we in alfabetische volgorde een overzicht van de overlegorganen, hun samenstelling en een beknopte weergave van hun taken.

Beleidsoverleg (BO)

Het Beleidsoverleg vergadert wekelijks en is samengesteld uit de directeur en alle beleidsmedewerkers. Ze beslissen samen over organisatorische en onderwijskundige items op korte en lange termijn. Het beleidsteam volgt de kwalitatieve schoolontwikkeling op de voet.

Klassenraad (KR)

De Klassenraad is samengesteld uit de directeur, de leerlingenbegeleiders en alle leerkrachten die aan een bepaalde klas (of aan een bepaalde leerling) lesgeven. Dit overleg is hoofdzakelijk bedoeld om de begeleiding van leerlingen te optimaliseren en beslissingen te nemen in het kader van evaluatie. De klassenraad komt samen bij het begin en aan het eind van het schooljaar, na elke evaluatieperiode en in het kader van begeleidings- en tuchtmaatregelen.

 

Kwaliteitsoverleg vakgroepen (KOV)

Het Kwaliteitsoverleg Vakgroepen heeft als doel om een aantal vakgroepen intensief te begeleiden in het kader van het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Dit overleg is samengesteld uit de directeur of zijn vertegenwoordiger, de intern pedagogisch adviseur en de betrokken vakgroepvoorzitters. Dit overleg heeft om de 3 weken plaats. Het Kwaliteitsoverleg Vakgroepen stelt ambities en rapporteert aan de directeur over de opvolging en de realisatie hiervan.

 

Leerlingenparlement (LP)

Het Leerlingenparlement is samengesteld uit een vertegenwoordiger van elke klas, een beleidsmedewerker, een leerkracht en de directeur of zijn vertegenwoordiger. Het leerlingenparlement vergadert om de 6 weken en geeft advies aan de directeur met het oog op het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het aangenamer maken van het schoolleven voor alle leerlingen.

Overleg Eerste Graad (OEG)

Gezien onze specifieke aanpak in de eerste graad zitten de leerkrachten van de eerste graad wekelijks samen op maandagmorgen om de aanpak van de eerste graad op te volgen en te optimaliseren. De vergadering wordt voorgezeten door de coördinator van de eerste graad. Ook de taalcoach neemt deel aan dit overleg.

 

Overleg Leerlingenbegeleiding (OLB)

Het Overleg Leerlingenbegeleiding vergadert tweewekelijks en is samengesteld uit de coördinator leerlingenbegeleiding en de leerlingenbegeleiders. Ze volgen de individuele leerlingendossiers op en optimaliseren de kwaliteit i.v.m. de 4 beleidsdomeinen van leerlingenbegeleiding. Om de 6 weken is er ook een CLB-medewerker aanwezig tijdens dit overleg. Het Overleg leerlingenbegeleiding stelt ambities en rapporteert aan de directeur over de opvolging en de realisatie hiervan.

Pedagogische Raad (PR)

Het Pedagogische Raad vergadert om de 6 weken en is samengesteld uit de directeur, alle beleidsmedewerkers en alle vakgroepvoorzitters. De Pedagogische Raad geeft advies aan de directeur i.v.m. de verbetering van de onderwijskwaliteit op school en dit zowel op organisatorisch als op onderwijskundig vlak.

Schoolraad (SR)

De schoolraad geeft afvies aan de directeur met het oog op het verbeteren van de onderwijskwaliteit op school en dit voornamelijk i.v.m. organisatorische items. De schoolraad is samengesteld uit ouders, personeelsleden, leden van lokale organisaties en de directeur en houdt de perceptie m.b.t. de school in de focus. De schoolraad vergadert ongeveer vier keer per schooljaar. Ze spelen een belangrijke rol bij het tot stand komen van het schoolreglement.

 

Tijdelijke werkgroep (TWG)

In sommige gevallen willen bepaalde collega’s gedurende een bepaalde periode, en meestal vakgroepoverstijgend, samenzitten om te brainstormen over een project en de implementatie ervan voor te bereiden. Dit gebeurt in een Tijdelijke Werkgroep. Binnen een Tijdelijke Werkgroep worden de ambities en de timing, na overleg met de directeur, duidelijk afgebakend.

 

Vakbondsoverleg (BC)

Het Vakbondsoverleg (of Basiscomité) onderhandelt met en geeft advies aan de directeur inzake personeelsgebonden materies. Het overleg is samengesteld uit lokale vakbondsafgevaardigden van de verschillende vakbonden, leden van het beleidsteam en de directeur. Het lokaal vakbondsoverleg is ongeveer vier keer per schooljaar gepland.

Vakgroepoverleg (VGO)

Elke vakgroep vergadert maandelijks en dit met het oog op het verbeteren van de onderwijskwaliteit binnen hun vak(ken). De vakgroepen zijn samengesteld uit alle leerkrachten die een bepaald vak (of bepaalde vakken) geven op school. Soms wordt een vakgroep aangevuld met een beleidsmedewerker die de vakgroep begeleidt. De vakgroepen stellen ambities en rapporteren aan de directeur over de opvolging en de realisatie hiervan.