Het behalen van zilver op het Belgisch kampioenschap was een bevestiging van hard werk en toewijding voor Xander Van Lierde (6 Sport en Begeleiding). In dit interview vertelt hij hoe het voelde om zilver te winnen, hoe hij zich fysiek en mentaal voorbereidde, en welke uitdagingen hij moest overwinnen. De steun van zijn team en coaches speelde hierbij een cruciale rol. Van zware trainingen tijdens de kerstvakantie tot het mentale spel van visualisatie en strategie — niets werd aan het toeval overgelaten. Lees verder en ontdek hoe doorzettingsvermogen en passie leidden tot dit prachtige succes!
- Hoe voelde het om zilver te behalen op het Belgisch kampioenschap?
Het voelde echt geweldig om zilver te behalen! Natuurlijk wil je altijd voor goud gaan, maar ik ben ontzettend trots op mijn prestatie. Het is een bevestiging dat al het harde werk en de opofferingen niet voor niets zijn geweest. Het heeft me nog gemotiveerder gemaakt om verder te groeien en sterker terug te komen.
- Kun je ons wat meer vertellen over de voorbereidingen voor dit kampioenschap? Hoe heb je je mentaal en fysiek voorbereid?
De voorbereiding begon maanden van tevoren.De kerstvakantie was dan ook de zwaarste periode in het trainingsschema. Ik trainde 2 keer per dag, ik zat ongeveer aan 4 uur trainen per dag en ik at niet veel omdat ik 7 kg moest afvallen. De trainingen waren gericht op techniek, combinaties, conditiewerk en krachttraining. Mentaal probeerde ik me te focussen door visualisatie en meditatie. Ik stelde me mijn gevechten voor, hoe ik zou handelen in bepaalde situaties. Daarnaast werkte ik samen met mijn coach om strategieën door te nemen en mijn zwakke punten aan te pakken. In jezelf geloven is de belangrijkste stap naar succes!
- Wat waren de grootste uitdagingen die je tegenkwam tijdens de competitie?
Een van de grootste uitdagingen was om mijn zenuwen onder controle te houden. De druk van een groot kampioenschap kan overweldigend zijn. Ook fysiek was het zwaar, zeker in de laatste rondes als vermoeidheid begint toe te slaan. Het was een kwestie van mentaal sterk blijven en doorgaan, zelfs als mijn lichaam wilde stoppen. Het enige waar ik aan dacht terwijl ik vocht en tussen mijn wedstrijden door was … deze titel gaat mee naar huis.
- Welke rol speelt je team en je coaches in jouw succes? Kun je iets vertellen over hun ondersteuning?
Mijn team en coaches waren heel belangrijk voor mijn succes. Ze gaven me niet alleen technische begeleiding, maar ook de mentale steun die ik nodig had. Tijdens trainingen zorgden ze ervoor dat ik altijd uitgedaagd werd en in de ring stonden ze klaar met adviezen en aanmoedigingen. Ook buiten de trainingen om kon ik altijd bij hen terecht, wat echt een verschil maakte.
- Hoe ben je begonnen met Muay Thai? Wat heeft je gemotiveerd om deze sport te kiezen?
Ik ben met Muay Thai begonnen omdat ik een sport zocht die zowel fysiek als mentaal uitdagend was. De combinatie van techniek, kracht en discipline sprak me meteen aan. Bovendien vond ik de cultuur en het respect binnen de sport heel mooi. Wat me motiveerde, was het idee dat je altijd kunt blijven groeien, zowel als vechter als persoon.
- Wat is je favoriete aspect van Muay Thai?
Ik hou vooral van de veelzijdigheid van Muay Thai. Het gebruik van stoten, trappen, knieën en ellebogen maakt het een complete vechtsport. Daarnaast geniet ik van de strategie die erbij komt kijken. Elke tegenstander vraagt om een andere aanpak. Het belangrijkste aspect dat niet vergeten mag worden is mentaal. Hiermee bedoel ik de mentaliteit die je voor jezelf opzet. Ik hou ervan om goed af te zien tijdens een training!
- Heb je een moment of een wedstrijd in de competitie die je altijd zult herinneren?
Ja, absoluut. Op het Waals kampioenschap kwam ik tegen een tegenstander die al meer dan 50 partijen had en in het nationale team zat. Ik zelf had nog maar 1 partij gevochten. De stress die ik had wetende dat hij op top niveau zat maakte me gedreven om te bewijzen dat ik ook zulke personen aankon. Ik was de eerste 30 sec aan het overheersen, tot ik een fout maakte en 15 knieën als gevolg in mijn maag kreeg. Ik heb moeten opgeven omdat ik geen adem meer had en mijn borstbeen pijn deed. Ik zal dit nooit vergeten en nu is mijn pijngrens ook deels verhoogd. Nu weet ik hoe dat voelt en kan ik er mee om, en kan ik door blijven gaan.
- Wat zijn je doelen voor de toekomst in Muay Thai?
Mijn grootste doel is om verder te blijven groeien als vechter en ooit de Europese titel of zelf wereld titel te winnen. Daarnaast wil ik graag internationale ervaring opdoen en misschien zelfs deelnemen aan gevechten in Thailand.
- Wat zou je andere jongeren willen meegeven die ook geïnteresseerd zijn in vechtsporten?
Ik zou ze willen zeggen dat vechtsporten je niet alleen fysiek sterker maken, maar ook mentaal. Het leert je discipline, respect en doorzettingsvermogen. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen en blijf altijd leren, zowel van je overwinningen als van je verliezen. Als je geïnteresseerd bent, ga proberen. Doe een training mee zou ik zeggen. Je ziet wel wat het geeft. - Naast sport, hoe combineer je je schoolwerk en trainingen? Heb je tips voor anderen die dat ook doen?
Het is soms een uitdaging om alles te combineren. Ik plan mijn dagen goed in en probeer altijd een balans te vinden tussen trainen, studeren en rusten. Mijn tip is om realistische doelen te stellen en je tijd efficiënt te gebruiken.